Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing Laurie Cluitmans: Over de noodzakelijkheid van tuinieren

Ottenhuis: 

15 juni, 15:00 - 16:00

Toegang: €5

Evenement Navigatie

Laurie Cluitmans, conservator hedendaagse kunst voor het Centraal Museum in Utrecht, geeft zaterdag 15 juni om 15.00 uur een lezing voor Kunstvereniging Diepenheim. In haar lezing “Over de noodzakelijkheid van tuinieren” presenteert Cluitmans haar onderzoek naar verschillende tuinen, waarbij ze in gaat op zowel de cultuurhistorische traditie als meer hedendaagse issues zoals queer ecology en het antropoceen.

Cluitmans studeerde Communicatiestudies en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als conservator, kunstcriticus en curator, en geeft geregeld lezingen over haar vakgebied. Tevens schrijft ze voor onder meer MetropolisM, Fundament, Frieze, De Groene Amsterdammer en individuele kunstenaars.

Prijs voor de Jonge Kunstkritiek
Met haar essay “De mogelijkheid van een tuin” won ze De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016. Hiervoor reisde Cluitmans met drie bevriende kunstenaars naar Prospect Cottage, de tuin en het buitenhuis van de Engelse cineast, dichter en kunstenaar Derek Jarman (1942 – 1994) in Zuid-Engeland. In haar essay schrijft ze: “Om een tuin als uitgangspunt te nemen van een reis, en vervolgens een essay, lijkt in eerste instantie misschien een irrelevante en escapistische oefening. Ruil ik de wereld die in brand staat in voor een esthetische of contemplatieve ervaring? Was Prospect Cottage ‘slechts’ een toevluchtsoord voor Derek Jarman aan het einde van zijn leven? Of kunnen we de tuin ook begrijpen als een poging tot engagement met die wereld? Kan de tuin een tijdelijke autonome zone zijn – die ons juist helpt de wereld beter te doorgronden?” Het essay maakt deel uit van haar onderzoek “Radicants, Radicals, Epiphytes and Parasites”.

De lezing begint om 15.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 14.30 uur. De locatie is het Ottenhuis, aan de Raadhuisstraat 11 tegenover Herberg de Pol, in Diepenheim. De lezing duurt ongeveer één uur. Aanmelden voor de lezing kan via info@kunstvereniging.nl.

De entree voor de lezing bedraagt € 5,- waarmee je tevens toegang krijgt tot het hoofdgebouw van Kunstvereniging Diepenheim waar momenteel de tentoonstelling FLASHFORWARD te zien is en tot het Drawing Centre waar je de tentoonstelling Clouded Matter kan bezichtigen. Gezien de openingstijden van de expositiegebouwen (11.00 tot 17.00 uur), is het advies om de tentoonstellingen voorafgaand te bezoeken. Voorafgaand of na afloop van de lezing kunnen tevens de Tuinen van Diepenheim worden bezocht.

Gegevens

Evenement Categorieën:
,
Datum:
15 juni
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
€5

Organisator

Kunstvereniging Diepenheim
Telefoon:
0547-35 21 43
E-mail:
info@kunstvereniging.nl
Website:
https://www.kunstvereniging.nl

Locatie

Ottenhuis
Raadhuisstraat 11
7478 AG  Diepenheim

+ Google Maps
Telefoon:
0547-352911
Website:
http://www.herbergdepol.nl/