Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Adventsconcert Bachwerkplaats

Hofkerk Goor: 

12 december, 15:30 - 16:30

Toegang: €15

Evenement Navigatie

Aanbidding van Jezus door Rembrandt

Machet die Tore weit (G.P. Telemann) & Wachet auf, ruft uns die Stimme (J.S. Bach)

Zondag 12 december 2021, 15:30 tot 16:30, Hofkerk Goor

Koor en orkest van de Bachwerkplaats o.l.v. Yt Nicolai brengen je troost en verbinding met twee typische adventscantates van Bach en van Telemann.

Let op: dit concert vindt plaats in de Hofkerk in Goor, omdat die veel meer ruimte biedt dan de Johanneskerk in Diepenheim. Wij zullen er alles aan doen om voor publiek en uitvoerenden een veilige omgeving te bieden.

Cantate Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 140) – Johann Sebastian Bach
De cantate 140 uit 1731 is een voorbeeld van een – in Bach’s tijd – nieuw type van cantate waarbij meer ruimte gegeven wordt aan de persoonlijke verwerking. Niet meer een vrije combinatie van bijbeltekst en koraal zoals daarvoor gebruikelijk, maar een opeenvolging van koraal, bijbeltekst, dichterlijke commentaren en een persoonlijk emotioneel antwoord daarop. Het zwaartepunt kwam daarbij te liggen op de laatste twee vormen: recitatieven, waarin de solist vertelt, toepast en de aria’s, waarin ruimte is voor beschouwing, afweging en schildering van emoties. Het koor verzorgde nog slechts het openingsdeel en het slot, van oudsher een koraal. Cantate 140 wordt gezien als de meest Wagneriaanse van alle cantates.

Cantate Machet die Tore weit (TWV 1:1074) – Georg Philipp Telemann
Telemann (1681-1767) heeft waarschijnlijk rond de 1700 cantates geschreven, nog veel meer dan zijn tijdgenoot Johann Sebastian Bach. De vijfdelige cantate Machet die Tore weit heeft hij voor de eerste advent 1719 gecomponeerd. In die tijd werkte Telemann in Frankfurt am Main en was op het hoogtepunt van zijn carrière. De cantate is gebaseerd op Psalm 24 en de tekst is geschreven door Johann Friedrich Helbig. Van deze feestelijke cantate is bekend dat Bach hem ook heeft uitgevoerd in Leipzig op eerste advent in 1734. Daartoe heeft hij eigenhandig een kopie gemaakt, waarbij hij enkele wijzigingen heeft doorgevoerd.

Coronabeleid
We volgen de coronaregels van de overheid. Dat betekent dat we bij de entree vragen om een geldige QR-code op je smartphone (CoronaCheck app) of in geprinte vorm. Daarnaast vragen wij je een mondkapje te dragen totdat je op je stoel zit. De stoelen in de kerk staan per paar op anderhalve meter van de andere stoelen.

Gegevens

Datum:
12 december
Tijd:
15:30 - 16:30
Kosten:
€15
Evenement Categorieën:
,
BESTEL KAARTEN

Organisator

Stichting Bachwerkplaats
E-mail:
info@bachwerkplaats.nl
Site:
https://www.bachwerkplaats.nl/

Locatie

Hofkerk Goor
Diepenheimseweg 2
7471 LX  Goor

+ Google Maps
Telefoon:
06 5327 7346
Site:
http://www.hofkerkgoor.nl