Selecteer een pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Bachwerkplaats: G.F. Händel (Dixit Dominus) en J.S. Bach (Cantate BWV 150)

Johanneskerk: 

4 oktober, 14:30 - 15:30

Toegang: €15

Evenement Navigatie

De Bachwerkplaats start haar vierde seizoen met een prachtig programma: Dixit Dominus van G.F. Händel en Nach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150, van J.S. Bach.

Dixit Dominus (HWV 232) is een toonzetting van Psalm 110: ‘De Heer sprak tot mijn heer’. Georg Friedrich Händel was 22 jaar oud toen hij dit schreef. Hij had net een 2-jarige studiereis achter de rug, waarbij hij zich had verdiept in de Italiaanse opera en de muziek van Corelli en Carissimi. Het meesterwerk heeft een emotionaliteit en een vitaliteit die kenmerkend is voor de Italiaanse barokmuziek van weleer. De première, in de Santa Maria in Montesanto in Rome, maakte destijds grote indruk op de toehoorders en critici. Dit werk is het oudst bewaarde handschrift van deze componist.

Nach Dir, Herr, verlanget mich (BWV 150) is een vroege cantate van Johann Sebastian Bach. Volgens sommigen zelfs ‘de vroegste’. Bach werkte destijds nog als organist in Arnstadt, hij was nog geen cantor of kapelmeister en hoefde dus nog geen liturgische, vocale muziek te schrijven. De cantate heeft dan ook geen liturgische bestemming. De componist bevindt zich in deze cantate op het snijpunt van oud en nieuw. De tekst is opgebouwd uit delen uit psalm 25, afgewisseld met eigentijdse poëzie. De cantate bevat echter nog niet het traditionele slotkoraal of de recitatieven, zoals in Bachs latere cantates. De instrumentale bezetting van de cantate is bescheiden: continuo (orgel, cello), twee violen en een fagot met een zelfstandige partij (later hoort deze vooral bij het continuo).

Onder leiding van dirigent Yt Nicolai brengen het projectkoor en orkest deze uitvoering zondagmiddag 4 oktober tweemaal, voor een kleiner aantal bezoekers dan voorgaande keren, ten gehore. Tussen de optredens door wordt de kerk gelucht en schoongemaakt.

Kaarten zijn alleen online verkrijgbaar, geen kaartverkoop aan de deur.

Kijk voor meer informatie op www.bachwerkplaats.nl.

Gegevens

Evenement Categorieën:
,
Datum:
4 oktober
Tijd:
14:30 - 15:30
Kosten:
€15
BESTEL KAARTEN

Organisator

Stichting Bachwerkplaats
E-mail:
info@bachwerkplaats.nl
Site:
https://www.bachwerkplaats.nl/

Locatie

Johanneskerk
Grotestraat 1
7478AA  Diepenheim

+ Google Maps
Site:
http://www.pkn-diepenheim.nl